Kan man arbeta som utvecklare utan utbildning?
Funderar du på att lära dig programmering på egen hand, men du är osäker på om det faktiskt kommer leda till ett arbete senare? Du är inte ensam.
Idag är behovet av utvecklare större än någonsin, men vägen till att bli en programmerare behöver inte nödvändigtvis inkludera en formell utbildning.
Jag tog nyligen examen från universitet och utbildningen datateknik efter mer än 5 år, men det finns också många exempel på utvecklare som har lärt sig allt de behöver veta utan att någonsin sätta sin fot i en föreläsningssal.
I den här artikeln kommer vi att utforska detta ämnet. Är det möjligt att arbeta som utvecklare utan en formell utbildning? Vilka utmaningar och fördelar kan man stöta på om man väljer denna väg?
Behövs en formell utbildning idag?
Den formella utbildningen har tidigare varit vägen till en karriär inom många yrken, inklusive programmering och systemutveckling.
Detta har tidigare berott på att det helt enkelt varit svårt att lära sig de tekniska färdigheterna och den teoretiska kunskapen för att kunna jobba som utvecklare.
Den formella utbildningen har också fungerat som ett bevis på att man har den kunskapen som krävs för att klara av arbetet, vilket den också gör än idag.
Men samtidigt är det också betydligt enklare att komma in i arbetslivet utan någon utbildning i dagens samhälle. I takt med att allt lärande blivit mer tillgängligt på internet har dörrarna öppnats för alternativa utbildningsvägar.
Det är nu möjligt att lära sig programmering genom en mängd olika onlineresurser. Dessa kan erbjuda en liknande (eller kanske ibland även bättre) kvalitet på utbildningen jämfört med traditionella utbildningsprogram.
Det finns också många exempel på personer som lärt sig programmering helt på egen hand och lyckats stort, både välkända personer som Jack Dorsey eller Steve Wozniak, vilket bägge två är välkända entreprenörer. Till lite mindre kända "indie hackers" såsom Pieter Levels.
Men det finns även vissa nackdelar med att lära sig programmering helt på egen hand, såsom att det kräver mycket egen disciplin, och att det enklare skapas kunskapsluckor.
Utan den struktur som en formell utbildning tillhandahåller kan det exempelvis vara utmanande att hålla sig motiverad och organiserad. Detta är därför något som man behöver vara medveten om när man försöker lära sig koda.
Vikten av att bygga en portfölj
Om du väljer att lära dig programmering på egen hand, med målet att senare arbeta som utvecklare, så kommer en portfölj vara till mycket stor hjälp.
Genom att ha en stark portfölj har du ett bevis på att du kommer klara av jobbet som du söker till. Den visar upp de projekt du har arbetat på tidigare och demonstrerar både din tekniska förmåga och kreativitet.
Den visar dessutom på ditt engagemang och att du är passionerad och engagerad i ditt yrke, även om du saknar en formell utbildning.
En stark portfölj kan hjälpa dig att stå ut från andra sökande och ge dig mer uppmärksamhet från tänkbara arbetsgivare.
Hur bygger man en stark portfölj?
Ett av de bästa sätten att börja bygga upp din portfölj är att arbeta på egna sidoprojekt. Detta kan vara något så enkelt som att bygga en personlig blogg som den du läser just nu, eller något mer komplicerat som att utveckla en mobilapp eller ett webbaserat spel.
Det viktiga är att du börjar skapa fler saker med kod som du senare kan visa upp när du söker ett jobb.
Du kan också försöka ta dig an olika frilansuppdrag och exempelvis utveckla en hemsida för någon du känner eller vet behöver en hemsida. Detta kan vara ett enkelt sätt att skapa erfarenhet om du själv inte har några idéer på vad du vill bygga som projekt.
När du börjar bygga upp en portfölj så tycker jag också att man ska komma ihåg att det inte handlar om kvantitet - kvaliteten på ditt arbete är också avgörande. Oftast är det bättre att ha ett mindre antal väl genomförda projekt än ett stort antal halvfärdiga.
Resurser och tips för att lära sig programmering
Det finns många online-resurser tillgängliga för att lära sig programmering och utveckling.
Här är några av de bästa resurserna för att lära sig programmering:
- Codecademy: Codecademy erbjuder interaktiva online kurser inom en mängd olika programmeringsspråk och ämnen.
- Khan Academy: Khan Academy erbjuder gratis onlinekurser inom ett antal olika ämnen, inklusive programmering.
- Coursera: Coursera samarbetar med flera universitet och andra organisationer för att erbjuda onlinekurser, specialiseringar och grader inom en mängd olika ämnen, inklusive programmering.
- GitHub: GitHub är en välkänd resurs för utvecklare. Det är inte bara en plats att lagra och dela din kod, men det är också ett fantastiskt ställe att lära sig kodning genom att bidra till ett öppet källkodsprojekt.
- Stack Overflow: Stack Overflow är en webbplats där du hittar både frågor och svar om allt inom programmering. Det är en fantastisk resurs för att få svar på specifika programmeringsproblem.
- freeCodeCamp: freeCodeCamp är en ideell organisation som består av en interaktiv inlärningswebbplats, en online-communityforum, chattkanaler och lokala studiegrupper.
- LeetCode: LeetCode är en plattform för att förbereda sig för tekniska intervjuer.
Alla dessa kan vara bra resurser för att lära dig programmering. Senare kan du också exempelvis låna böcker och kolla mycket på Youtube.
Egentligen är det bara din egen nyfiken som kan stoppa dig eftersom det finns så många bra verkyg, hemsidor och appar som man kan lära sig med att koda på webben idag.
Men kom ihåg, det bästa sättet att lära sig programmering är genom att faktiskt skriva kod, så se till att du faktiskt praktiserar det du lär dig genom att skapa olika små projekt.