Mina 7 bästa tips för att lyckas med examensarbetet
Ska du snart påbörja ditt examensarbete? När jag satte igång med mitt masterarbete, så var jag själv inställd på att det skulle bli en fullständig berg-och-dalbana av utmaningar och slit. Och kanske känner du samma sak?
Även om det fanns stunder med sena kvällar och mycket kaffe, upptäckte jag att om man jobbar på i början och lägger ner en tydlig struktur, så behöver inte examensarbetet vara särskilt svårt.
I den här artikeln delar jag med mig av sju tips som jag önskar att jag hade haft i min verktygslåda när jag började mitt examensarbete.
1. Planering och struktur
När man påbörjar examensarbetet tycker jag inte att man ska stressa, utan man ska ta tid att verkligen tänka igenom vad man ska göra. Det är som att bygga ett korthus - om man glömmer bort att lägga en stabil grund, kan allt rasa ihop senare!
En sak som underlättade vårt arbete var en tidsplan. På så sätt hade vi bra koll på vad vi behövde få gjort varje vecka under projektet. Men tänk på att lägga in lite “slacktid” om något skulle ta längre tid än vi förväntat oss.
Man ska inte heller vara rädd för att ändra på planen. Om något inte går som man tänkt sig, ska man inte alltid försöka tvinga fram det. Det kan vara bättre att ändra planen lite grann.
2. Dra nytta av din handledare
Att arbeta med en handledare är som att ha en GPS i ett okänt terräng - den ger dig riktning och hjälp på vägen. Men man måste också vara smart för att få ut det mesta av det.
För dina handledare kommer ofta vara upptagna, så det gäller att verkligen använda den tid man får med dem på bästa sätt.
Ett sätt att göra detta på är att alltid försöka komma förberedd och ha en tydlig bild av vad du behöver ha hjälp med.
Innan varje möte med våra handledare försökte vi tänka igenom vad vi hade gjort och vad vi behövde göra härnäst. Sedan gick vi igenom listan och valde ut de viktigaste grejerna att prata om och diskutera på mötet.
Vi försökte också skriva ner frågor och funderingar som dök upp under veckans arbete. Detta kunde exempelvis vara relaterat till saker som vi misstänkte kunde skapa problem senare under projektet.
3. Val av ämne för examensarbetet
När man påbörjar sitt examensarbete behöver man först välja vad man ska skriva om. Detta kan vara lite som att välja vilken glass smak man vill ha när det finns hundra smaker – det är verkligen inte lätt…
Därför är det bra att börja fundera tidigt, för då har man mer tid att hitta något som verkligen känns bra. Man vill inte bli tvingad att välja något som är tråkigt eller något man inte är intresserad av! Då blir arbetet sällan bra.
Om man har svårt att välja ämne kan det också vara bra att få lite hjälp på traven när man väljer ämne.
Det kan exempelvis vara smart att prata med någon som kan mycket om det man är intresserad av. Kanske en föreläsare man haft tidigare, eller någon annan man känner.
4. Skapa bra skrivrutiner
Under mitt examensarbete märkte jag vikten av att ha bra skrivrutiner. Mitt tips är därför att försöka skriva lite på arbetet varje dag. Detta hjälpte nämligen oss väldigt mycket.
Det behöver inte vara massor, men bara det att vi satt oss ner lite av det som vi hade gjort eller läst om tidigare under dagen.
För att hålla sig motiverad, kan jag också tipsa om att sätta upp små delmål för varje vecka. Det kan vara att skriva ett visst antal sidor, eller att få klart ett specifikt avsnitt.
Allt detta kommer göra att man ligger i bra fas under hela arbetet, vilket jag kan lova dig kommer kännas väldigt skönt. Det gör att man kan fokusera mer på själva projektet, istället för på skrivbiten.
5. Att välja en uppsatspartner
När det kommer till att välja en uppsatspartner, är det viktigt att hitta någon som delar din entusiasm för ämnet, samt kan ta eget initiativ. Att välja uppsatspartner skulle nog också jag säga är det viktigaste beslutet som du kommer ta under hela examensarbetet.
Om du har möjlighet att välja någon som du tidigare har haft ett framgångsrikt samarbete med, så är detta en enorm fördel. För då finns en beprövad grund att bygga på.
Ni kommer också att spendera många timmar tillsammans, och det är därför avgörande att ni effektivt kan samarbeta för att lösa problem som oundvikligen kommer att dyka upp. Så tänk på att välja en uppsatspartner med omsorg!
6. Hantera källorna på ett bra sätt
När man gör ett examensarbete vill man verkligen ha ordning på alla källor, och det bästa är om du kan skriva ner det du finner användbart direkt när du hittar källan.
Om du väntar, finns det en stor risk att du kommer glömma bort var du hittade informationen, och då blir det som att leta efter en nål i en höstack. Så när du hittar något bra, är det bäst att du skriver ner var det kommer ifrån på en gång. Det sparar så mycket tid senare!
En annan viktig sak är att vara tydlig med vad som är ens egna tankar och idéer, och vad som kommer från någon annan. När man använder citat eller referenser, är det också viktigt att markera det tydligt.
På så sätt vet alla att man är ärlig och inte låtsas att någon annans ord är ens egna. Det gör också att ens arbete ser mer proffsigt ut, för man visar att man har koll på sina källor och respekterar andras arbete.
7. Använd dig av extern feedback
När man jobbat på sitt examensarbete ett tag, kan det också vara guld värt att låta andra ta en titt på det man skrivit. Det kan ge dig riktigt bra feedback på hur du kan förbättra ditt arbete.
Särskilt när du börjar närma dig slutet, med kanske sisådär 3-4 veckor kvar. Då är det en bra tidpunkt att be en kompis, familj eller någon annan att läsa igenom det man har. De kan ofta hitta saker som man själv har missat, och ge nya perspektiv som man inte tänkt på.
När man får feedback är det som att få en schysst verktygslåda för att fixa till sitt arbete. Det kan vara allt från att rätta stavfel till att omorganisera avsnitt så att det flyter bättre.
I den här artikeln har vi gått igenom hur viktigt det är att vara väl förberedd när man börjar sitt examensarbete, från att välja ett ämne som engagerar dig, till att ha en tidsplan och god kommunikation med din handledare.
Men, över allt annat, glöm inte att försöka ha roligt under examensarbetet och styra det till något som du själv tycker är intressant och vill lära dig mer om. För exjobbet är verkligen en unik chans att fördjupa sig i ett ämne som man är intresserad av och vill lära sig mer om.