specialist eller generalist

Specialist eller generalist? Vad är bäst för din karriär?

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

I sin karriär kan vi välja mellan att bli specialister eller generalister. Ska vi fördjupa oss inom ett specifikt område och sträva efter att bli bäst på det, eller ska vi bredda våra kunskaper över flera olika fält?

Faktum är att jag tror att detta är en fråga som många brottas med, och svaret är inte enkelt. I denna artikel tänkte jag därför försöka diskutera hur jag tänker och vad fördelarna och nackdelarna med båda vägarna är.

Skillnaden mellan specialister och generalister

En specialist är någon som har stor kunskap och expertis inom ett specifikt område. Du kan tänka på en hjärnkirurg, en astrofysiker eller en expert på cybersäkerhet. Dessa personer har ägnat år åt att förfina sina färdigheter inom ett smalt men viktigt fält. De är ofta de som driver innovation och forskning framåt inom sina respektive områden.

Å andra sidan har vi generalister, som har en bredare kunskapsbas som sträcker sig över flera olika discipliner. En generalist kan vara en företagsledare som förstår ekonomi, marknadsföring, personalhantering och strategi. Eller tänk på en produktdesigner som kombinerar kunskaper inom grafisk design, psykologi och teknik.

Fördelar med att vara specialist:

  • Djup expertis inom ett specifikt område
  • Möjlighet att bli ledande inom sitt fält
  • Ofta högre löner inom specifika branscher
  • Möjlighet att bidra med banbrytande insikter och innovationer

Detta kan jämföras med fördelarna med att vara generalist:

  • Flexibilitet att anpassa sig till olika roller och branscher
  • Förmåga att se det stora sammanhanget och hitta kreativa lösningar
  • Bättre rustad att hantera komplexa, tvärvetenskapliga problem
  • Kan fungera som en "brygga" mellan olika specialister i ett team

Generalister i mjukvaruutveckling

Även om det finns fördelar med att vara både specialist och generalist, skulle jag säga att generalister är särskilt eftertraktade i moderna utvecklingsteam, särskilt i mindre startups och scaleups.

I mindre bolag skulle jag säga att generalister värdesätts mer eftersom de kan hantera flera delar inom verksamheten, exempelvis både front-end och back-end utvecklingen, samtidigt som de kanske också har en förståelse för användarupplevelsen och affärsbehoven.

Enligt mig kan ett team bestående av generalister också vara mer flexibelt och snabbrörligt, eftersom de kan anpassa sig bättre. Detta beror bland annat på att generalister tenderar att lära sig nya förmågor snabbare.

Dessutom kan generalister se hela produktutvecklingsprocessen från ett helhetsperspektiv. De kan förstå hur olika delar av systemet interagerar och kan ofta hitta kreativa lösningar på komplexa problem som sträcker sig över olika domäner.

Ett konkret exempel på styrkan hos generalister i mjukvaruutveckling är idén om att kunna utveckla en första version av en app med endast tre personer, vilket Jason Fried beskriver i sin bok “Getting Real”.

Fördelen med små team, bestående av generalister, är dessutom snabbare kommunikation, vilket Steve McConnell skrivit väldigt mycket om, exempelvis i sin artikel Less is More. En snabbare kommunikation tenderar i sin tur leda till en bättre och mer sammanhängande produkt.

Vilka kommer efterfrågas mest på arbetsmarknaden?

Om vi blickar framåt tror jag att generalister kommer att fortsätta att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, särskilt på grund av utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) och verktyg som AI-assistenter och co-pilots.

Det betyder däremot inte att specialister inte har en plats i framtidens arbetsliv. Tvärtom, specialister kommer fortfarande att vara mycket värdefulla med sin spetskompetens. Frågan är väl bara om det kommer att behövas lika många specialister?

Enligt min mening tror jag att de flesta bolagen tjänar mest på att anställa generalister som kan hantera en bred uppsättning av uppgifter och snabbt anpassa sig till nya utmaningar. Här är några anledningar till varför:

  • Flexibilitet: Generalister kan röra sig mellan olika roller och projekt efter behov.
  • Kostnadseffektivitet: Genom att anställa generalister kan företag potentiellt minska antalet anställda.
  • Innovationspotential: Generalister, med sin breda kunskapsbas, är ofta bättre rustade att se nya möjligheter och komma med innovativa lösningar som kombinerar insikter från olika fält.
  • Problemlösning: Många av dagens utmaningar kräver tvärvetenskapliga lösningar. Generalister, med sin breda kunskapsbas, är ofta bättre rustade att ta sig an dessa problem.

Men detta betyder inte att specialister blir överflödiga. Istället kommer vi troligen se en förändring i hur specialister används inom organisationer.

Jag tror exempelvis att specialister kan komma att fungera mer som interna eller externa konsulter, som kan kallas in för specifika projekt eller utmaningar när de behövs. Dessutom tror jag att specialister kommer fortsätta spela en nyckelroll inom forskning i nischade områden.

Detta var mina tankar om specialist eller generalist. Vad tror du? Kommer specialister eller generalister efterfrågas mest i framtiden?


Du kanske också gillar