saas för utvecklare

Vad är SaaS? - Från en utvecklares perspektiv

Lucas Rosvall
Publicerad av Lucas Rosvall
den

SaaS, som är en förkortning av Software as a Service, har under det senaste åren blivit allt vanligare inom teknikvärlden. Men vad innebär egentligen SaaS för dig som utvecklare?

SaaS har många fördelar, inte minst för oss som utvecklar programvara. Med SaaS kan vi tillhandahålla applikationer på ett sätt som är skalbart, kostnadseffektivt och med en snabbare implementationstakt.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på begreppet SaaS, och hur det påverkar oss som utvecklar programvara.

Vad är SaaS? (Software as a Service)

Software as a Service, eller SaaS, är ett affärsmodell och leveransmodell för mjukvara där produkten levereras över internet. Istället för att köpa, installera och underhålla mjukvara på användarens eller kundens datorer, tillhandahålls mjukvaran som en tjänst via internet.

Användare betalar oftast en återkommande avgift för att få tillgång till den digitala tjänsten. Många av de digitala verktyg och applikationer som vi använder idag, från musiktjänsten Spotify till ett verktyg som Slack, är dessutom exempel på SaaS-lösningar.

SaaS-modellen bygger på principen om "on-demand software". Som utvecklare behöver du inte längre oroa dig för detaljer som serverhårdvara och operativsystem.

Istället kan du koncentrera dig på att skapa funktioner som användare verkligen vill ha. På klientsidan behöver användarna inte oroa sig för hårdvarukrav, kompatibilitet eller programuppdateringar. Allt detta hanteras på servern, ofta i en molnbaserad miljö.

För oss utvecklare har SaaS revolutionerat hur vi arbetar. Från utveckling till driftsättning och underhåll, har SaaS-modellen möjliggjort för oss att snabbt och effektivt leverera högkvalitativa applikationer till användare över hela världen.

Dessutom har den öppnat upp nya möjligheter för innovation och företagande, där även små de utvecklarteamen kan skapa och erbjuda tjänster till en global användarbas.

Fördelarna med SaaS

För oss som utvecklar programvara så finns det fördelarna med SaaS-modellen, inte bara för att effektivt kunna utveckla och skala våra applikationer, men också för att kunna kommunicera dessa fördelar till potentiella kunder och användare.

En av de största fördelarna med SaaS är dess tillgänglighet och skalbarhet. Eftersom SaaS-applikationer levereras via internet, kan de nås var som helst, när som helst och från vilken enhet som helst med en internetuppkoppling.

Detta innebär också att de är naturligt skalbara. Du kan börja med ett litet antal användare och enkelt växa när ditt användarantal ökar, utan att behöva oroa dig för att köpa mer serverkraft eller att olika problem ska uppstå.

SaaS kan även erbjuda mer när det gäller utgifter och inkomster. I stället för att investera i dyr hårdvara, installation och underhåll, betalar kunderna en återkommande avgift för att få tillgång till tjänsten. Detta innebär mer förutsägbara inkomster till företaget över tid.

Med SaaS kan nya applikationer och funktioner rullas ut snabbt och effektivt. Eftersom all mjukvara finns på servern, kan uppdateringar göras centraliserat och omedelbart bli tillgängliga för alla användare.

För oss som utvecklare erbjuder SaaS en rad fördelar som kan hjälpa oss att skapa bättre produkter, snabbare och till lägre kostnad. Men som alltid finns det också utmaningar att navigera, vilket vi kommer att diskutera mer i de kommande avsnitten.

Utvecklingen av SaaS-applikationer

När vi pratar om att utveckla SaaS-applikationer, går vi in i en helt annan värld än den traditionella mjukvaruutvecklingen. Det är som att byta ut en schackpjäs för en annan – vi spelar fortfarande schack, men reglerna för spelet har förändrats.

I SaaS-världen har molnet en mycket central roll. Vi pratar om gigantiska molntjänster som AWS, Google Cloud och Microsoft Azure.

Dessa plattformar erbjuder oss massor av tjänster som hjälper oss att bygga och skala upp våra SaaS-applikationer. Vi pratar om datalagring, beräkningskraft, nätverksinfrastruktur, allt vi behöver. Med molnet behöver vi inte ens oroa oss för att köpa eller underhålla hårdvara. Allt hanteras i molnet, vilket är otroligt smidigt.

Sedan kommer vi till containertekniken. Om du inte har hört talas om Docker och Kubernetes, är det dags att du gör det. Dessa verktyg hjälper oss att packa in vår applikation i en låda (eller container) som sedan kan köras på vilken maskin som helst.

Något som också är unikt med SaaS är hur vi ofta kan strukturera våra applikationer. Exempelvis, istället för att bygga en stor, klumpig applikation, är det vanligt att man delar upp den i mindre bitar, som var och en kan hantera en viss uppgift. Detta kallas också för mikrotjänster, och det gör det mycket lättare att skala och underhålla vår applikation.

Inom SaaS har även DevOps ofta en central roll. Utan att dyka för djupt in i det, så handlar DevOps om att kombinera utveckling och drift för att leverera mjukvara snabbare och mer tillförlitligt.

Om du vill veta mer om DevOps, så har jag skrivit ett tidigare inlägg om det här: Introduktion till DevOps.

Exempel på populära SaaS-applikationer

Nu när vi har en bra bild av vad SaaS innebär ur ett utvecklingsperspektiv, låt oss ta en titt på några riktiga exempel. Dessa är SaaS-applikationer som du antagligen har hört talas om, eller till och med använt själv.

Börjar vi med att prata om SaaS, så kan vi inte undvika att nämna Salesforce. Det här företaget driver en så kallad CRM som hjälper företag att hantera sina sälj-, marknadsförings- och kundservicefunktioner. Allt detta är också molnbaserat, vilket innebär att företag kan få tillgång till alla sina data och tjänster var som helst och när som helst.

Sedan har vi Shopify, e-handelsplattformen som verkligen har exploderat de senaste åren. Shopify gör det superenkelt för vem som helst att starta en onlinebutik och börja sälja produkter.

Även här hanteras allt i molnet, vilket innebär att butiksägare inte behöver oroa sig för att hantera serverinfrastruktur eller säkerhetsuppdateringar. De kan fokusera på det de gör bäst - att sälja sina produkter.

Ett annat bra exempel är Adobe. Du känner säkert till något av Adobes verktyg såsom Photoshop eller Illustrator. De här verktygen har varit standarden för kreativa yrkesgrupper i decennier. Detta är också verktyg som alla levereras under en SaaS-modell där användaren betalar en återkommande avgift för att få tillgång till tjänsten.


Du kanske också gillar