Hur designar man ett liv? Grunden till livsdesign
Att designa sitt eget liv har blivit allt viktigare, speciellt när vi börjar omvärdera vad pensionen innebär. Traditionellt har vi sett arbetslivet som en process där vi först arbetar intensivt för att senare njuta av vår pension. Men hur mycket nöje innehåller pensionen egentligen?
Studier visar bland annat att en stor del av en pensionärs tid ägnas åt sömn, att koppla av och titta på TV. Tyvärr är det mindre tid än förväntat som tillägnas aktiviteter som läsning, socialisering, och fysisk aktivitet.
Samtidigt skapar vi ofta en idealiserad bild där vår pension är baserad på vårt nuvarande jag - full av energi, nöjen och vänner - men verkligheten kan bli betydligt annorlunda. Speciellt om vi ska följa statistiken.
Kanske är det därför dags att ompröva vår syn på arbetsliv och pension, och börja fundera på hur vi kan designa ett liv som inte kräver att vi "pensionerar" oss från det?
Omvärdering av pension
Vanligtvis är den traditionella synen på livet och pensionen så här: Vi jobbar hårt i många år, sedan kommer pensionen, och det är då vi börjar leva på riktigt.
I denna bild av livet är det som om vi har två olika liv: Ett före pensionen, och ett efter.
Men kanske är det dags att ifrågasätta den bilden. För varför kan vi inte både jobba och njuta av livet samtidigt? Varför skulle vi vänta till pensionen för att börja leva på riktigt?
Sahil Bloom, som skrivit flera texter kring detta, och även inspirerat för denna artikel, föreslår en annan modell. Han menar att vi borde designa våra liv så att vi inte behöver gå i pension.
Istället för att dela upp livet i "före" och "efter", borde vi se hela livet som en ständig utveckling. Jobb, avkoppling, njutning, personlig utveckling – allt det bör vara en del av vårt liv, inte bara när vi gått i pension.
I den bilden finns det därmed inga skarpa gränser mellan arbete och pension. Livet blir snarare en resa där allting flyter ihop och vi hela tiden växer och blir mer tillfredsställda.
Hur designar man sitt liv?
Att designa sitt eget liv kan låta som en stor uppgift. Det är inte heller lätt, men det är definitivt möjligt, speciellt om vi är medvetna om vad vi vill och är villiga att ta små steg i rätt riktning.
Det handlar nämligen inte om att göra stora, plötsliga förändringar, utan om att stegvis röra oss mot det liv vi vill skapa.
Ett sätt att tänka på detta är att jämföra det traditionella livet, där vi arbetar hårt och sedan går i pension, med ett "designat" liv. I det designade livet kan vi tänka på varje årtionde som ett steg på vägen mot mer frihet och uppfyllelse. Till exempel:
- Tjugoårsåldern: Under denna tid i våra liv kan vi anstränga oss för att bygga en robust grund. Målet är att skapa arbete som senare ska bära frukt i form av exponentiell tillväxt.
- Trettioårsåldern: I denna fas börjar vi mer noggrant identifiera och fokusera på de möjligheter som, enligt vår bedömning, kommer att ge oss mest värde.
- Fyrtioårsåldern: Vid den här punkten i våra liv kan vi hitta oss i en position där vi börjar delegera eller helt eliminera de uppgifter och ansvarsområden som vi uppfattar som hinder för vår personliga tillväxt.
- Femtioårsåldern: Under denna period försöker vi identifiera det arbete och de uppgifter som känns mest meningsfulla för oss. Vi omdefinierar vårt mål till att enbart ägna oss åt det vi genuint är passionerade för.
- Sextioårsåldern och framåt: Från denna ålder och framåt lägger vi all vår fokus och energi på att fortsätta göra just det som vi identifierat som mest meningsfullt och uppfyllande.
För detta designade livet finns det ingen skarp gräns mellan arbete och pension. Istället har vi möjligheten att ständigt växa och njuta av det vi gör genom hela livet.
Det betyder inte att vi måste jobba för evigt, men att vi hittar ett sätt att balansera arbetet med de saker vi älskar, i alla livets faser.
Kontinuerlig förbättring
Tänk om vi kan hitta glädje i varje steg vi tar, i varje dag vi växer och lär oss något nytt? Min syn är att lycka inte behöver vara ett mål långt i fjärran.
Det kan vara något som man kan uppnå på hela resan mot ett mer meningsfullt liv, genom kontinuerlig förbättring.
Och det bästa? Det är aldrig för sent att börja. Oavsett om du är i 20-årsåldern, eller 60-årsåldern, eller någonstans däremellan, har du möjligheten att börja forma ditt liv så som du vill ha det.
Du kan starta processen att ständigt förbättras när som helst.
Men hur börjar man? Behöver man göra några stora, radikala förändringar i sitt liv för att börja? Verkligen inte. Oftast räcker det med ett litet steg i rätt riktning, eller ett enda bra beslut.
Detta kan vara något så enkelt som att ta upp en bok du länge velat läsa, lära dig en ny färdighet, eller bara ta en stund för dig själv att fundera över vad du vill ha ut av livet.
Även små steg kan leda till stora förändringar, och om du fortsätter ta dessa små steg kommer du med tiden att se hur du sakta men säkert skapar det liv du alltid drömt om.